dijous, 18 d’agost de 2016

SERÀ EL RECORD DELS JJ OO ?Pels a qui ens agrada l’esport lamentablement no ! Ni els seus resultats ni de les altres estrelles de l’esport amagaran la vergonya aliena que hem sentit durant els jocs.Te més sentit que mai que demani silenci. Ja que l’actitud i la gestió d’alguns esdeveniments està essent lamentable.
Sense fer una cerca exhaustiva es poden trobar molts articles en relació al tema, que en absolut és  anecdòtic  ni puntual.Al primer, fins i tot es classifiquen les escridassades, en 6 categories: diversió, contra els favorits, als russos, als polítics, de caire patriòtic i als jutges. Símptoma clar de fins a on ha arribat el despropòsit.

Em sembla exagerat, però posar-ho tot al mateix sac. Cada categoria mostra un tipus de, diguem-ne mala educació  (a algunes per les nostres terres hi estem abonats i/o acostumats ) sobretot a ulls de la BBC que n’és la font.
Considero tolerable esportivament tota expressió més o menys afortunada, de més o menys mal gust. 

Però en cap cas es pot admetre que l’ambient posi en risc als esportistes o condicioni el  resultat d’una prova, i això ha passat. Observo que s’estan carregant les tintes sobre els aficionats brasilers, i sense disculpar-los crec que s’ha d’assenyalar també a altres responsables: els jutges, els organitzadors, els gestors de l’esdeveniment. Tanta professionalitat, tanta repercussió i a l’hora de la veritat ningú pren cap determinació ( com en el cas del dopatge, pilotes fora que es mulli un altre ).

Aquests dos fragments posen el dit a la llaga:
"Los Juegos Olímpicos siempre fueron sinónimo de respeto internacional. Así que los abucheos de una multitud pueden ser una distracción y pueden perjudicar el rendimiento" de los deportistas, dijo el doctor Rhonda Cohen, psicólogo del deporte en la Universidad de Middlesex.

“Cabe mencionar algo poco habitual en este deporte, y es que destacó durante toda la competición la mala actitud de los espectadores brasileños, que abucheando a los gimnastas buscaron mediante el aumento de presión, el fallo de los visitantes para obtener la victoria. Los dos gimnastas locales dieron coba a la afición con una actitud sobre-dramática, pareciendo un espectáculo en vez de una competición de Gimnasia Artística, un deporte respetuoso y disciplinado en unos Juegos que desde su inicio han sido símbolo de fair play y hermandad entre naciones.”

I aquestes dues imatges mostren el que serà, ja per a sempre, la vergonya de Rio.

 

Es pot anar a favor de qui es vulgui, l’esport com a espectacle pot ser divertit, es pot criticar als suposats tramposos, es pot utilitzar l’escenari esportiu com a altaveu d’opinions i ideologies ( les banderes de fet ho fan a cada moment ) i un pot defensar i donar suport als seus. 

Això si amb respecte pel desenvolupament de l’activitat esportiva, es a dir abans o després.
Ara be senyors del COI i de les federacions respectives, quan s’influeix i s’altera de forma flagrant la competició, es a dir durant l'acció, cal ser a lloc i prendre decisions.
He trobat a faltar la paralització d’alguna competició o fins i tot en algun cas el desallotjament ( o la simple amenaça de desallotjament) d’alguna instal·lació ( o zona conflictiva ) en pro de que milions d’espectadors d’arreu del mon  no haguem de suportar la incontinència d’uns i la incompetència dels altres.
COM A EDUCADOR ESPORTIU: 
QUE DIFICIL SERÀ A PARTIR D’ARA TROBAR EXEMPLES DE FAIR PLAY I DE RESPECTE A L’ESPORT ESCOLAR O A L'EF ! 
QUAN ELS JJ OO ES MOSTREN D’AQUESTA MANERA.


dijous, 11 d’agost de 2016

"Perdidos en Rio" / "de perdidos al rio"

Ja fa us quants dies que seguint els JJOO, pensava en quins termes es podria escriure alguna cosa en relació als jocs. Les opcions a priori eren moltes:
El tema rus ( solucionat amb la covardia o el passa la pilota a l'altre habitual ), la polèmica interna a Brasil pels jocs (  de la que no hi ha noticies, cosa estranya amb la moguda prèvia?), els nous esports olímpics o els vells esports de sempre ( que aporten uns i altres ?, o millor dit que els aporta la seva presència als JJOO ?)..
Però un article aparegut a VOZPOPULI m'ha fet decidir pel tema. Com si fos una pel·lícula ( de terror en aquest cas ). El paper que Espanya està fent i a què es degut ?

Es pot titllar de precipitat a Fermin De la Calle quan abans de la meitat dels jocs parla com ho fa, però per solidaritat amb ell ( només poden canviar el rumb 2 o 3 quixots, com ell els anomena ) i pel fet de compartir cada afirmació que fa, adjunto l'article que no te desperdici. Descriu de forma exacta l'estat de les coses i la gestió de l'esport a l'estat espanyol.

Article de Fermin De la Casa a Vozpopuli.

A més m'he permès acompanyar-lo amb una imatge de medaller ( al que també es refereix ) per tal de que tots ens fem una idea d'on estem. Això si amb optimisme i sempre mirant cap amunt.

EN FI QUE, EN ESPORT, COM EN ALTRES ASPECTES, TENIM I ESTEM A ON ENS MEREIXEM.

Ni el que escric ara ( 12.8.2016 ) és una rectificació ni vull desdir a Fermin De la Casa. Però com que el medaller evoluciona i evolucionarà i no es tracta de fer comentaris a diari ( no és una crònica ). Em sembla oportú acompanyar el text amb una cita del mestre Bielsa que, passi el que passi, deixa molt clar quin per a mi és el veritable esperit de l'article.