SALTAR MENJADES.

Després d’escoltar la xerrada de Jordi Gimenez el programa de la qual adjunto, em sembla una bona idea, pel títol, barrejar aquests dos conceptes


 Si parlem de nutrició un dels consells més reiterat i àmpliament conegut és justament el de repartir la ingesta diària en diverses menges (5) es a dir NO saltar-se menjades, per tant el títol és clarament contradictori a primera vista. 
Però escoltat  Jordi Gimenez, si teniu oportunitat ho entendreu, és d’alló més adequat.


A més d’exposar / recordar aspectes com: la piràmide dels aliments, el paper de l’activitat física, dades significatives del fenomen de l’obesitat com es mesura, components i casuística en relació al concepte pes corporal explicacions que mai són sobreres. 
A partir d’aquí ve el gir del salt i el menjar, Jordi Gonzalez culmina la seva explicació ( coneguda i accessible a molts llocs i de diversos autors) amb l’enginyosa relació entre la capacitat de salt i el pes corporal.

El conegut IMC de fiabilitat dubtosa, la defensa de l’índex cintura /maluc i la reflexió al voltant dels components del pes corporal ( greix, massa magra, aigua ...) donen lloc a un interessant estudi  (en procés) que relaciona la capacitat de salt, mesurat amb la plataforma Bosco, amb el pes del subjecte.

El quid de la qüestió es troba, crec ?  En que si hom pesa molt però també salta molt, el seu pes no serà excessiu ( en greix) com pot indicar algun índex. Per contra si l’individu salta poc i pesa poc, estarà mancat de massa muscular i caldrà potenciar l’exercici. Un cas clar, també, és aquell en que una persona salta poc i pesa molt (en greix) . I altres correlacions interessants que posen en terme d’igualtat l’alimentació i la pràctica d’activitat física. Cosa que a vegades no passa  i afina o concreta les indicacions derivades de l’aplicació de determinada fórmula ( el popular IMC per exemple).

No em sento autoritzat, ni disposo de dades, ni tampoc estic preparat per explicar més del projecte. Ara be, estaré pendent de la seva culminació i crec que se’n parlarà.

Un moment de l'exposició d'en Jordi Gimenez.
No és habitual, però l’ocasió ho mereix, que una entrada serveixi d’agraïment  a tothom que ha fet possible la xerrada especialment al seu ponent. Per raons que van més enllà del seu interès tècnic o científic.
  1.   El fet ( en un tema concret i puntual) d’unir i relacionar aspectes teòrics amb altres d’alta aplicabilitat pràctica i que com en aquest cas tenen influència en la vida quotidiana em sembla destacable.
  2.  El rigor que s’ha pogut observar tant en els coneixements previs, com en l’exposició i en l’aplicació pràctica, ha estat un bon exemple.
  3.  La important relació que existeix entre: el que a diari és tracta a l’aula d’un institut i un projecte de recerca universitària i la vida diària, els hàbits saludables ( en aquest cas), és una gran ajuda. 

Em sembla molt important per alumnes d’aquest perfil, pròxims a encarar la recta final de la seva formació al batxillerat ( elaboració de treballs de recerca).
Moments de la pràctica: aplicació del salt amb la plataforma Bosco
Part que  ha resultat molt interessant i convincent







Etiquetes de comentaris: , ,