diumenge, 27 de juliol de 2014

És l'esport (d'alta competició) saludable ?

Estem en plena època ciclista avui s'acaba el Tour de França. Un magnífic espectacle en directe o per TV. A pesar dels desenganys que darrerament ens ha ofert el ciclisme com esport de competició.

Si un es fixa en les poques paraules que acabo d'escriure: ESPORT, ALTA COMPETICIÓ, SALUDABLE i  ESPECTACLE.
I com ja s'ha comentat en altres entrades (per diverses motivacions) , no van sempre de la ma. Ja que l'esport, afortunadament te moltes i diverses orientacions.

Aquest és el perfil de l'ètapa del Tour d'enguany que ha motivat la noticia que tot seguit us enllaço:

Després d'una etapa !

No es pot considerar un fet excepcional, ja que ni és l'etapa més llarga ni amb més ports, encara que si te la consideració d'etapa dura, més si es te en compte que és la 18ena o 19ena,  la qual cosa vol dir que hi ha una suma d'esforços bestial.

Si he enllaçat la noticia és perquè una imatge val més que 1000 paraules, per respondre a la pregunta inicial (suposo que us ha impressionat, com a mi).

En cap cas s'ha d'interpretar com una crítuca ( és més aviat admiració el que m'inspiren els ciclistes d'èlit ). I en cap cas el ciclisme te l'exclusiva d'efectes com aquest. Tota pràctica esportiva d'alt nivell es pot comparar al ciclisme, en relació al tema de la salubritat de la pràctica esportiva d'alta competició.

Per contrapesar tenim en el ciclisme ( o millor dit en la bicicleta) un mitjà de tranport ecològic i saludable, i en el ciclisme un magnífic esport per fer salut, si sabem mesurar les càrregues ( per això he buscat el perfil de l'etapa que provoca el citat efecte, per situar cada cosa al seu lloc).

L'EF a debat.

Com acostuma a passar, ha estat casual la troballa de dos debats que enllaço tot seguit. (a pesar de no ser molt actuals)

Debatent sobre l'EF en estat pur. La d'abans la d'ara, els seus objectius utilitat i altres tòpics.

Debatent sobre l'EF i l'esport. Relacions, vincles i visions contrastades.

Una de les entrades més visitades del blog està sent: L'EF actual. Que comparteix tema i objectiu amb aquests debats. I és una satisfacció comprovar que altres estan en la mateixa línia.

No subscric al 100 % tot el que a cada intervenció es diu,  però si valoro l'existència de debats sobre el tema i algunes de les opinions que s'hi aporten. ( per això els enllaço, difusió).
Especialment negatives per a mi són les opinions que es centren a treure rèdit d'alguns aspectes relacionats amb l'EF a diferència, positiva per a mi,  dels que tenen i exposen una visió de conjunt  més enllà del perfil profesional de cadascú.
En qualsevol cas totes les opinions  provoquen, en el millor dels casos reflexió.

Per cert gràcies i enhorabona a la 2 de TVE pels debats!


divendres, 11 de juliol de 2014

Esport i estiu.

Si hi ha una època de l'any que es presta a la pràctica esportiva aquesta és l'estiu ( més temps d'oci, bon temps i moltes possibilitats de pràctica).
Seguint aquest raonament, si hi ha ( en els materials que tinc elaborats) alguna indicació relacionada amb el tema aquesta és una part d'una presentació anomenada nutrició i esport. Mes concretament la referida a la HIDRATACIÓ.

 Situacions per a la hidratació Aquest enllaç a part de descriure 4 situacions ( l'activitat física una d'elles) serveix com a ampliació de molts dels aspectes que s'hi relacionen. Molt recomanable !

Tot seguit incloc algunes captures de pantalla de la presentació amb unes simples indicacions que poden ajudar en aquest important procés.


Quan i com hidratar-se ? Una vegada exposada la conveniència, enllaço una explicació de quan i com fer-ho
Aigua o alguna cosa més ? Aquest enllaç respon a aquesta reiterada pregunta. Si be s'ha parlat reiteradament de l'aigua com a protagonista de la hidratació la tecnologia moderna ens  ofereix alguna cosa més.

Tancant d'aquesta manera el cicle de nutrició i esport, ja que la hidratació forma part (molt important) de la nutrició.

COM EN LA MAJORIA DE CASOS ( ESCALFAMENT, ENTRENAMENT), FER ESPORT ES SALUDABLE I RECOMANABLE SI ÉS FA AMB CONEIXEMENT.